Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Αλεύρι, το υλικό των φτωχών

Αλεύρι, ζυμάρι, πλαστήρι: τόσο παλιά όσο και ο πολιτισμός

Η μάνα μου μου έλεγε συχνά για τα λόγια του θείου της του Γιώργου Λεϊλεκτσόγλου (επονομαζόμενου και Μπάτσαλη): Σε ένα σπίτι πρέπει να υπάρχει πάντα αλεύρι και λάδι. Με το αλεύρι γίνονταν τα περισσότερα φαγητά των αγροτών. Μερικές λαλαγκίτες για πρωινό, μαντί  για μεσημεριανό, τυροπιτάκια τηγανητά όταν υπήρχε τυρί, τυρόψωμα στο φούρνο όταν ζύμωναν ψωμί, γλυκά με αλεύρι (ντολάζ), κετέδες και ένα σωρό άλλα φαγώσιμα χάρη στο αλεύρι.
Γι' αυτό, όταν ακούω από τους περισπούδαστους σύγχρονους διαιτολόγους ακραίες απόψεις (όπως ότι το άσπρο αλεύρι είναι δηλητήριο) , το λιγότερο θυμώνω και το περισσότερο αδιαφορώ.
Λίγο αλεύρι μπορεί να χορτάσει μια ολόκληρη οικογένεια και να δώσει την απαραίτητη ενέργεια για εργασία.

Τράβηξε η όρεξή μου τυρόψωμο.
Ξεχάστε είπαμε τα πολλά υλικά. Το ψωμί δεν χρειάζεται παρά νερό και αλάτι. Εννοείται ότι θα έχετε πάντα φυλαγμένο προζύμι για να το ζυμώσετε  με τη ζύμη.
Μια μουσουλμάνα ,στο τρένο από Σέρρες για Αλεξανδρούπολη, μου πρόσφερε ένα κομμάτι ψωμί και όταν τη ρώτησα που οφείλεται η νοστιμιά του μου είπε ότι το μυστικό είναι το καλό ζύμωμα. Πρέπει να αφιερώσεις χρόνο στο ψωμί, να δουλέψεις τη ζύμη αρκετή ώρα με τα χέρια σου. Μη βάλεις ούτε καν ελαιόλαδο. Θα αφήσεις τη ζύμη να ξεκουραστεί και μετά θα βάλεις μέσα μικρά κομμάτια τυριού.
Φούρνισε και το σπίτι θα μοσχομυρίσει. Κι όταν το τυρόψωμο θα είναι έτοιμο δεν χρειάζεσαι παρά τη συντροφιά των ανθρώπων για να χαμογελάσεις πάνω από το αχνιστό, κομμένο με τα χέρια τυρόψωμο.

Έχουμε λοιπόν και λέμε:
Φτηνά υλικά, απλή συνταγή, τοπικά προϊόντα. Και ένα επιπλέον πλεονέκτημα: Το σπίτι μας μοσχοβολάει φρέσκο ψωμί χωρίς ζάχαρη, διογκωτικά, συντηρητικά και ότι άλλο δεν γνωρίζουμε.

Ξεκινήστε να φτιάχνετε ψωμί μία φορά την εβδομάδα και πάντα δίπλα στο ψωμί φροντίστε να έχετε και ένα τυρόψωμο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου