Η ανάγκη για γρήγορα φαγητό δεν είναι χαρακτηριστικό της βιομηχανικής εποχής. Η εργασία, το είδος της και η διάρκειά της καθόριζαν και την πολυπλοκότητα του φαγητού. Σκεφτείτε ότι στην προβιομηχανική εποχή, το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα ήταν γεωργοκτηνοτροφικό. Πολλές φορές, αν εξαιρέσουμε τους χειμωνιάτικους μήνες, αγρότες και κτηνοτρόφοι επέστρεφαν στο σπίτι με τη δύση του ήλιου. Εκείνη τη στιγμή, ξεθεωμένοι από τον κάματο της ημέρας ήθελαν να χορτάσουν την πείνα τους με ένα φαγητό φτιαγμένο γρήγορα.
Γρήγορο, όχι πρόχειρο!
Ένα τέτοιο πιάτο είναι και το, κατά τους Μικρασιάτες, τεμπέλ μαντισί, πάντως όχι τόσο τεμπέλικο, όσο ένα τοστ. Θα μπορούσε να συναγωνιστεί μια ωραία μακαρονάδα.
Υλικά για 4 άτομα (πρόσωπα)
1. Ζυμαρικά: κοφτό μακαρόνι ή κογχυλάκια ή πένες ή φαρφάλε 1/2 κιλό (ένα πακέτο)
2. Γιαούρτι, 2 κεσέδες πρόβειο η αγελαδινό.
3. Ελαιόλαδο
4. Σκόρδο, αλάτι ημίχονδρο
5. Κόκκινο πιπέρι
Μαγείρεμα:
1. Βράζουμε τα ζυμαρικά και τα στραγγίζουμε
2. Καίμε το λάδι σε ένα σαγανάκι τόσο όσο... να μην το κάψουμε πολύ και προσθέτουμε κόκκινο πιπέρι γλυκό.
3. Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε το γιαούρτι με νερό, ώσπου να γίνει νερουλό. Προσθέτουμε σκόρδο λιωμένο και αλάτι.
Έτοιμοι για σερβίρισμα!
1. Βάζουμε σε βαθιά πιάτα τα βρασμένα ζυμαρικά.
2. Η δροσιά του αραιωμένου γιαουρτιού ας περιχύσει την πάστα.
3. Με ένα κουτάλι σούπας ρίχνουμε στην επιφάνεια του γεμάτου πιάτου το κόκκινο, πλέον, λάδι.
Με την πρώτη κουταλιά το ξινό του γιαουρτιού θα μας δροσίσει, τα ζυμαρικά θα γεμίσουν το στόμα μας και το λάδι θα υπογραμμίσει τη γεύση σ' αυτό το περίεργο αλλά και παιχνιδιάρικο ανακάτεμα γεύσεων.
Σχολιάζω:
Ο προβιομηχανικός άνθρωπος είχε δικά του ζυμαρικά είτε φτιαγμένα στη στιγμή είτε φτιαγμένα και ψημένα λίγο στο φούρνο, αποθηκευμένα όπως το ρύζι και τα φασόλια. Γνωστός είναι ο λεγόμενος "ευρυσθές" των Καππαδοκών.
Το καμμένο λάδι δεν πρέπει να κάνει το πιπέρι καφετί. Τραβήξτε εγκαίρως από την φωτιά!
Το πιάτο που προτείνω μπορεί να σερβιριστεί σήμερα ως πρώτο πιάτο αλλά και ως κυρίως σε μέρες που δεν έχετε χρόνο για πολυπλοκότερο φαγητό.
Σε 15 λεπτά είναι έτοιμο χωρίς να χάνει σε ποιότητα, γεύση και ενδιαφέρον.
Καλή επιτυχία!
Γρήγορο, όχι πρόχειρο!
Ένα τέτοιο πιάτο είναι και το, κατά τους Μικρασιάτες, τεμπέλ μαντισί, πάντως όχι τόσο τεμπέλικο, όσο ένα τοστ. Θα μπορούσε να συναγωνιστεί μια ωραία μακαρονάδα.
Υλικά για 4 άτομα (πρόσωπα)
1. Ζυμαρικά: κοφτό μακαρόνι ή κογχυλάκια ή πένες ή φαρφάλε 1/2 κιλό (ένα πακέτο)
2. Γιαούρτι, 2 κεσέδες πρόβειο η αγελαδινό.
3. Ελαιόλαδο
4. Σκόρδο, αλάτι ημίχονδρο
5. Κόκκινο πιπέρι
Μαγείρεμα:
1. Βράζουμε τα ζυμαρικά και τα στραγγίζουμε
2. Καίμε το λάδι σε ένα σαγανάκι τόσο όσο... να μην το κάψουμε πολύ και προσθέτουμε κόκκινο πιπέρι γλυκό.
3. Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε το γιαούρτι με νερό, ώσπου να γίνει νερουλό. Προσθέτουμε σκόρδο λιωμένο και αλάτι.
Έτοιμοι για σερβίρισμα!
1. Βάζουμε σε βαθιά πιάτα τα βρασμένα ζυμαρικά.
2. Η δροσιά του αραιωμένου γιαουρτιού ας περιχύσει την πάστα.
3. Με ένα κουτάλι σούπας ρίχνουμε στην επιφάνεια του γεμάτου πιάτου το κόκκινο, πλέον, λάδι.
Με την πρώτη κουταλιά το ξινό του γιαουρτιού θα μας δροσίσει, τα ζυμαρικά θα γεμίσουν το στόμα μας και το λάδι θα υπογραμμίσει τη γεύση σ' αυτό το περίεργο αλλά και παιχνιδιάρικο ανακάτεμα γεύσεων.
Σχολιάζω:
Ο προβιομηχανικός άνθρωπος είχε δικά του ζυμαρικά είτε φτιαγμένα στη στιγμή είτε φτιαγμένα και ψημένα λίγο στο φούρνο, αποθηκευμένα όπως το ρύζι και τα φασόλια. Γνωστός είναι ο λεγόμενος "ευρυσθές" των Καππαδοκών.
Το καμμένο λάδι δεν πρέπει να κάνει το πιπέρι καφετί. Τραβήξτε εγκαίρως από την φωτιά!
Το πιάτο που προτείνω μπορεί να σερβιριστεί σήμερα ως πρώτο πιάτο αλλά και ως κυρίως σε μέρες που δεν έχετε χρόνο για πολυπλοκότερο φαγητό.
Σε 15 λεπτά είναι έτοιμο χωρίς να χάνει σε ποιότητα, γεύση και ενδιαφέρον.
Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου