Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013

Αύγουστε καλέ μου μήνα

Αύγουστε καλέ μου μήνα, νά σουν δυο φορές το χρόνο

Έτσι λέει η παροιμία υποδηλώνοντας ότι η καρποφορία του Αυγούστου  είναι η αποθήκη του χειμώνα. Αυτό όμως απαιτεί την επεξεργασία των τροφίμων και τη συντήρησή τους, έτσι ώστε τις κρύες μέρες του χειμώνα να είναι έτοιμα προς κατανάλωση.
Σήμερα που οι καταψύξεις δουλεύουν στο φουλ, όχι μόνο στα σπίτια αλλά και στα μάρκετ και στις βιομηχανίες, έχουν ξεχαστεί οι παλιότερες μέθοδοι συντήρησης, όπως η αποξήρανση και το λίπος.
Όσο η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας γίνεται επιτακτικότερη,  τόσο αυξάνει και ο προβληματισμός για την επιστροφή σε κλασσικές μεθόδους συντήρησης.
Τι ομορφιά μπορεί να έχει ένα ψυγείο που βουίζει και καταναλώνει ενέργεια; Δέστε τα κρεμμύδια που ξηραίνονται στα μπαλκόνια της Νισύρου και θυμηθείτε τα χόρτα που αποξέραιναν οι γιαγιάδες σας (και οι προγιαγιάδες!) και στόλιζαν τα σπίτια. Αργότερα, πολύ απλά, τα ...αποκαθήλωναν και έφτιαχναν το φαγητό της μέρας. Αν συμπλήρωναν και λίγο λίπος από τα κιούπια, όπου φύλαγαν το χοιρινό με το λίπος του, είχαν ένα πλήρες γεύμα. Και μια άλλη στιγμή, που μαζεύονταν για οτουρμά έπιναν το τσάι από κυνόροδα που είχαν αποξηράνει.
 Απλή ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου